Vaktherapeuten

Ontregel de zorg: vaktherapeuten in jeugdzorg of wmo, meld je paarse krokodillen!

28 maart 2019

Maandag 18 maart 2019 vond het overleg ‘Wat te doen aan vermijdbare administratieve lasten in het jeugddomein?’ plaats tussen beroepsverenigingen en speciaal adviseur ‘Ontregel de Zorg’  Rita Verdonk. Ook wij waren als FVB hierbij aanwezig. 

Rita Verdonk gaat de komende tijd aan de slag als speciaal adviseur om de regeldruk bij zorgaanbieders en professionals in de Wmo en de jeugdzorg aan te pakken. Binnen één jaar moeten de administratieve lasten voor professionals en zorgaanbieders in de Wmo en de jeugdzorg merkbaar verminderd zijn. Dit hebben minister Hugo de Jonge (VWS), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en acht koepels van zorgaanbieders en zorgprofessionals afgesproken. 

Rita Verdonk heeft haar taak toegelicht: voor eind 2019 merkbaar minder administratie- en regeldruk. Ze vindt het belangrijk dat er ‘bottum up’ gewerkt wordt. Zij nodigt te verenigingen en de leden daarvan uit om voorbeelden van onzinnige regels te verzamelen en bespreekbaar te maken met de organisatie die deze regels stelt. Het symbool dat zij hiervoor gebruikt is de paarse krokodil. 
De verenigingen kregen uitgebreid de gelegenheid om de problemen waar hun leden tegenaan lopen rondom regels, regel- en administratiedruk kenbaar te maken en toe te lichten. Ook wij als FVB hebben uitgebreid kunnen uitleggen wat de problemen zijn, zoals niet erkend worden als jeugdhulp, de SKJ-eis en werken als onderaannemer onder regiebehandelaar. Rita Verdonk heeft dit goed gehoord: na dit overleg stond vaktherapie op nummer 1 van de drie punten die zij zeker zou meenemen. 

Over enkele maanden zal er een vervolgafspraak plaatsvinden waarbij de beroepsverenigingen onder andere met voorbeelden mogen komen over gemeenten die op de stoel van de behandelaar gaan zitten. Oproep aan jou als vaktherapeut in de jeugdzorg of wmo is daarom om jouw paarse krokodillen te melden! 

Als FVB moedigen we jou als vaktherapeut aan om ‘paarse krokodillen’ te bespreken met de organisatie die deze regels stelt. Denk aan verantwoordingsdruk bij je werkgever, indirecte cliëntgebonden tijd niet mogen tellen voor vergoedingen, een gemeente die zich als regiebehandelaar opstelt, wijkteams die de verwijsbrief van de (huis)arts negeren, lange pgb-procedures, onjuiste voorwaarden rondom aanbestedingen (keurmerken, SKJ etc). Je kunt een ‘stempel’ van de paarse krokodil plakken op een brief, mail of ander document en zo verwijzen naar het actieprogramma van VWS om regeldruk te verminderen. Je kunt het document terugsturen naar de afzender met het verzoek om deze regels te bespreken.

Als FVB ontvangen we graag je voorbeelden van ‘paarse krokodillen’ die je tegenkomt. Wat doe je zelf al om dit bespreekbaar te maken met je werkgever, gemeente of wijkteam? Brengt het verbetering? Mail je probleem, actie en resultaat in bijgaand format naar fvb.belangenbehartiging@vaktherapie.nl o.v.v. paarse krokodil. Dan nemen we dit als FVB mee naar het vervolgoverleg met Rita Verdonk.
 

Zie ook  Jeugdzorg Jeugdhulp Ontregel de zorg WMO paarse krokodil