Vaktherapeuten

Ontwikkelingen arbeidsmarkt zorg en welzijn

19 januari 2017
Uit de rapportage over 2016 van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW) blijkt dat de werkgelegenheid zich iets hersteld, dat de vergrijzing in de sector toeneemt, dat er voornamelijk vrouwen in deze sector werken en dat het ziekteverzuim relatief hoog is. 
 

Krimpende en groeiende branches
De arbeidsmarkt is de laatste jaren gekenmerkt door krimp in de meeste branches. In 2016 lijkt de werkgelegenheid zich iets te herstellen. Drie zorgbranches hebben in 2016 nog steeds te maken met krimp van de werkgelegenheid: algemene en overige ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg en VVT. Bij de huisartsen en gezondheidscentra lag de werkgelegenheid in het derde kwartaal weer bijna op het niveau van eind 2015. In de kinderopvang en de gehandicaptenzorg is in 2016 sprake van groei.
 

Vergrijzing neemt toe
De gemiddelde leeftijd van medewerkers in de zorgsector neemt langzaam toe en is nu 42,6 jaar. De groep van 55 jaar en ouder is gestaag toegenomen. Er is, mede door krimp in de verschillende branches, minder instroom van jongeren. Het percentage onder de 35 jaar is dan ook afgenomen in de afgelopen jaren.
 

Meerderheid is vrouw
De grote meerderheid van de medewerkers in de zorg en welzijn en maatschappelijke dienstverlening, jeugdzorg en kinderopvang (WJK) is vrouw (84%). Er zijn wel verschillen tussen de branches. In de VVT (92%) en huisartsenzorg (92%) werkt het hoogste percentage vrouwen. In de umc’s werken relatief meer mannen (30%). De verhouding in de percentages mannen en vrouwen is in de verschillende branches nauwelijks gewijzigd vanaf 2013.
 

Ontwikkelingen ziekteverzuim
De sector wordt al jarenlang gekenmerkt door een relatief hoog ziekteverzuim in vergelijking met het gemiddelde van alle sectoren. Wel daalde het ziekteverzuim sneller dan het gemiddelde.

Meer lezen? Kijk dan op de website www.azwinfo.nl.

Zie ook  arbeidsmarkt AZW