Vaktherapeuten

Terugkoppeling online sessie VakEffect 19 mei 2021

12 juni 2021

Woensdag 19 mei 2021 heeft de online sessie over VakEffect plaatsgevonden. 

VakEffect brengt het effect van vaktherapie in kaart door cliënten vragenlijsten in te laten vullen voor en na de behandeling. Als vaktherapeut krijg je op deze manier zicht op de effecten van jouw behandeling. En aan de andere kant verzamelen we via VakEffect onderzoeksdata. Met deze data kan onderzoek gedaan worden naar de werking en effectiviteit van vaktherapie. Zo kunnen we op termijn de werking van vaktherapie onderbouwen voor bijvoorbeeld zorgverzekeraars en gemeenten. Het is belangrijk dat je als vaktherapeut meedoet hieraan: zonder jouw deelname hebben we geen data!

Als FVB werken we samen met NLStenden aan VakEffect. Na een proefperiode gaat VakEffect nu definitief draaien. Op woensdag 19 mei 2021 hebben we een online sessie georganiseerd hierover zodat je als vaktherapeut al je vragen kon stellen. Marinus Spreen en Celine Schweizer van NLStenden vertelden meer over VakEffect en beantwoordden alle vragen.

De sessie hebben we opgenomen en kun je terugkijken.

Online sessie VakEffect terugkijken

Tijdens de sessie waren er een aantal vragen die we niet ter plekke konden beantwoorden. Inmiddels kunnen we hierover meer duidelijkheid geven. Hieronder vind je de vragen en antwoorden.

 

Krijg ik registratiepunten voor mijn deelname aan VakEffect?

Nee, je krijgt hiervoor geen registratiepunten. Dit is niet mogelijk volgens het reglement van het Register Vaktherapie.
 

Waar vult de cliënt de vragenlijst in? Kan hij dit ook thuis doen?

We zien het als een onderdeel van de behandeling. Dit betekent dat de cliënt de vragenlijst invult op de locatie waar de behandeling heeft plaatsgevonden. Dit kan ook in de wachtruimte zijn. Je krijgt toegang tot de vragenlijst voor de cliënt via het dossier. Hiervoor is het nodig als therapeut in te loggen op de VakEffect-website (vakeffect.vaktherapie.nl). Zou de cliënt de vragenlijst op een eigen device thuis invullen, dan zou hij hiervoor jouw wachtwoord nodig hebben. Vandaar dat dit niet mogelijk is. 

We hebben ervoor gekozen te werken met een inlog omdat we dan zeker weten dat alleen gekwalificeerde vaktherapeuten deelnemen aan het onderzoek. 
 

Kun je ook meedoen als je bij een instelling werkt?

Dit kan zeker. In de praktijk zien we wel dat instellingen vaak een eigen monitoringsysteem hebben en soms geen toestemming geven om met vragenlijsten van derden te werken. Ga dus na hoe de instelling waarbij jij werkt hiermee omgaat. Je kunt aangeven dat je bij een instelling werkt zodat we dit ook weer mee kunnen nemen als variabele in het onderzoek. 
 

Hoe geef ik aan dat het om groepstherapie gaat?

Dit kun je aangeven bij de vraag naar de behandelwijze/methode/module. 
 

Waar ligt de knip tussen de pilot en VakEffect?

De pilot is afgerond. De vaktherapeuten die hieraan hebben meegewerkt hebben hierover eerder een bericht ontvangen. De gegevens uit de pilot blijven beschikbaar, maar worden niet meer aangevuld met nieuwe data. Heb je meegedaan met de pilot en zijn er cliënten die nu afronden, dan hoef je hiervoor geen vragenlijst meer in te vullen. De pilot is afgesloten. Vanaf nu kun je meedoen met VakEffect, ga hiervoor naar de website vakeffect.vaktherapie.nl.
 

Hoeveel tijd kost het de cliënt gemiddeld om de vragenlijst in te vullen?

Gemiddeld is een cliënt hier 8 minuten mee bezig. 

 

Heb je nog vragen? Mail dan naar vakeffect@vaktherapie.nl.

Zie ook  Vakeffect online sessies