Vaktherapeuten

Uitkomsten gesprek met Belastingdienst over BTW-vrijstelling voor vaktherapeuten

19 juli 2016

Op 12 juli jl. heeft de FVB een eerste oriënterend gesprek gehad met de Belastingdienst over de BTW-vrijstellling voor vaktherapeuten.

Zoals eerder bericht, voldoen vaktherapeuten met een diploma van één van de NVAO-geaccrediteerde hbo bachelor opleidingen in één van de vaktherapeutische beroepen aan de eisen voor BTW-vrijstelling. Deze eisen zijn beroepskwalificaties en psychosociale basiskennis. Dit geldt voor:

  • Creatieve Therapie van de hogescholen Zuyd, Stenden, HU en HAN (inclusief PMT)
  • Muziektherapie van ArtEZ
  • Kunstzinnige Therapie van de HS Leiden
  • Bachelor PMT van Windesheim

Voor alle overige opleidingen (inclusief de masteropleidingen PMT en danstherapie) heeft de Belastingdienst zeer gedetailleerde, aanvullende informatie en bewijsmateriaal gevraagd waarmee aangetoond kan worden dat voldaan wordt aan de volgende criteria:
1. dat afgestudeerden een beroepsspecifieke opleiding gevolgd hebben die equivalent is aan 240 ECT bachelor opleiding in het beroep
2. dit vrijstelling geeft voor psychosociale basiskennis
Dit pakket stelt de FVB nu samen. Van de zijde van de Belastingdienst is (in verband met de vakantieperiode) de voorzichtige verwachting uitgesproken dat zij voor 1 september aanstaande uitsluitsel kunnen geven.

Heel voorzichtig lijkt het erop dat de Belastingdienst ons de gelegenheid gaat geven om de vrijstelling via het Register Vaktherapie te regelen. Dit betekent dat alle leden die ingeschreven staan in het Register Vaktherapie dan in aanmerking komen voor BTW-vrijstelling. De FVB moet dan wel garant staan voor het feit dat ook voldaan is aan de eisen van psychosociale basiskennis. Dit laatste betekent dat in ieder geval alle geregistreerden die een van onderstaande opleidingen hebben gevolgd, in het bezit moeten zijn van een diploma PSBK van een CPION-erkende opleiding om voor BTW-vrijstelling in aanmerking te komen.
- opleiding PMKT Le Bon Depart
- opleidingen anders dan de huidige NVAO-geaccrediteerde hbo bachelor en masteropleidingen in de vaktherapeutische beroepen en hun rechtsvoorgangers

De rechtsvoorgangers van de huidige NVAO-geaccrediteerde hbo bachelor en master opleidingen alsmede de masteropleidingen PMT en danstherapie en de post-hbo opleiding Bewegingsexpressie-therapie Fontys Dansacademie Tilburg, (tot en met afstudeerjaar 2009) zijn nog onderdeel van de weging. Hiervan is nog onduidelijk of ze überhaupt onder de BTW-vrijstelling gaan vallen.  

We realiseren ons dat het heel vervelend is dat er nog niet meer duidelijkheid is. Het gaat echter om veel verschillende opleidingen en meerdere partijen, omdat ook zorgverzekeraars betrokken zijn in verband met de psychosociale basiskennis.

Zodra er meer bekend is, ontvang je weer bericht van ons.

Zie ook  BTW vrijstelling psychosociale basiskennis