Vaktherapeuten

Update traject ‘Vaktherapie passende zorg in de ggz’

16 september 2024

Sinds de start van het traject ‘Vaktherapie passende zorg in de ggz’ met het Zorginstituut Nederland in september 2023 zijn er 5 overleggen met het Zorginstituut Nederland (ZIN) geweest. Deze overleggen stonden in het teken van het formuleren van een claim voor vaktherapie, in de vorm van een PICO*. Dit is fase 1 van het traject. Graag geven we jullie een update over de genomen stappen in deze eerste fase.

(Ben je even kwijt wat het traject ‘Vaktherapie passende zorg in de ggz’ ook alweer inhoudt? Lees hier de achtergronsinformatie)

In de overleggen was sprake van een open sfeer waarin veel informatie is uitgewisseld. De Vaktherapie Nederland (tot voor kort FVB) projectgroep is proactief te werk gegaan en heeft claims verzameld uit documenten die zijn opgesteld vanuit praktijkconsensus, zoals de beroepscompetentieprofielen en zorgstandaarden. Dit omdat ZIN de input vanuit de praktijk belangrijk vindt. Ook is er veel informatie gegeven over de aard van vaktherapie. Op basis hiervan zijn voorstellen over en weer gedaan over de onderdelen van de PICO.

Toetsingskader
De opdracht voor de projectgroep van ZIN is het verbreden van het beoordelingskader van het ZIN voor toepassing in de ggz. ZIN heeft nog weinig eerdere (pakket)beoordelingen gedaan in de ggz. De personen die vanuit ZIN betrokken zijn, hebben ook geen ervaring met de beoordeling van interventies in de ggz. We hebben aangegeven dat het huidige beoordelingskader niet goed aansluit bij de ggz en bij complexe interventies (zoals vaktherapie). 
Het ZIN ziet in ieder geval ruimte in het toetsingskader in de mogelijkheid tot extrapolatie van resultaten, op basis van generieke werkingsmechanismen. Deze extrapolatie kan dan van de ene diagnosegroep naar een andere diagnosegroep zijn, maar wellicht ook tussen vaktherapeutische disciplines. Dit is iets wat in fase 2 verder uitgewerkt zal gaan worden. 
Vervolgens zal duidelijk worden welke informatie (uit onderzoek) er nodig is om tot beoordeling te kunnen komen en hoe deze informatie verzameld zal moeten worden.

Werkbezoeken
Een van de acties die in gang gezet zijn is het organiseren van twee werkbezoeken, zodat de betrokken projectmedewerkers van ZIN zowel zelf kunnen ervaren wat vaktherapie is en doet, als in gesprek kunnen met regiebehandelaren en vaktherapeuten over de dagelijkse praktijk in de ggz.
Op 5 juni heeft een werkbezoek plaatsgevonden in de pmt-praktijk van Lia van der Maas. Deze praktijk werkt samen met regiebehandelaren (zowel via 1 NP als met een vaste psychologenpraktijk). Naast het ervaren van pmt hebben de projectmedewerkers gesproken met twee regiebehandelaren en met cliënten over wat zij gehad hebben aan pmt.
Op 3 juli zijn projectmedewerkers op bezoek geweest bij Inforsa. Inforsa is werkzaam op het gebied van zeer ernstige (forensische) psychiatrische problematiek, vaak in combinatie met verslaving. Bij dit bezoek zijn drie disciplines aan de orde geweest: beeldend, muziek en pmy. Ook hier hebben naast het zelf ervaren, gesprekken plaatsgevonden met ervaren vaktherapeuten, regiebehandelaren, een zorgmanager en cliënten.

We willen vanuit Vaktherapie Nederland Lia van der Maas, Marie-José van Drie, Anne den Heijer en Puk Reidinga nogmaals hartelijk bedanken voor hun inzet en de organisatie van de werkbezoeken.

 

* In een PICO wordt vastgelegd wat de populatie/patiëntengroep (P), de interventie (vaktherapie) (I), de controle (met wat vergelijk je) (C) en de uitkomstmaten (Outcome=O) is. Alleen onderzoeken die voldoen aan deze PICO worden meegenomen in de beoordeling.

Zie ook  Vaktherapie ggz ZiN