Vaktherapeuten

Vaktherapie, jeugdhulp en de gemeente

25 mei 2020

Graag brengen we de informatie die we voor jou hebben verzameld en die jij als vaktherapeut kunt gebruiken richting de gemeente nog een keer onder de aandacht. We merken dat nog niet iedereen deze informatie gebruikt. Dat is jammer, zeker als een gemeente onterechte eisen aan je stelt. 

Binnen de jeugdhulp is vaktherapie vaak nog onbekend bij de gemeente en het wijkteam. Hierdoor is het niet vanzelfsprekend dat een gemeente jou als vrijgevestigde vaktherapeut contracteert of via een PGB vergoedt. Daarnaast stelt de gemeente vaak aanvullende registratie-eisen aan jouw vrijgevestigde praktijk (terecht, maar ook onterecht). Gevolg is dat niet binnen elke gemeente jeugdigen toegang krijgen tot vaktherapie. 

Voor jou als vaktherapeut hebben we alle relevante informatie verzameld in het Jeugdhulp Informatie Pakket (JIP). JIP kun j je hier vinden.

Daarnaast hebben we samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gewerkt aan een factsheet van de VNG met de meest voorkomende vragen met antwoorden. Dit is ook op de website van de VNG gepubliceerd. Dit VNG-factsheet kun je hier vinden. 

Ook hebben we als FVB een pagina op onze website gezet met informatie die speciek bedoeld is voor gemeenten. Hier kun je jouw contact bij de gemeente op wijzen. De pagina voor gemeenten kun je hier vinden. 

Kom je er niet uit, dan is er ook het Jeugdhulp Expertise Team (JET) om je verder te helpen. Dit team bestaat uit vrijgevestigde vaktherapeuten die in hun eigen regio beschikbaar zijn. Je kunt bij JET je probleem en hulpvraag voorleggen. JET denkt met je mee welke stappen je in jouw regio kunt ondernemen om het probleem aan te pakken. Schakel je een JET-er in, dan zijn hier kosten aan verbonden. Alle informatie over JET kun je hier vinden.

Zie ook  Jeugdhulp gemeenten VNG contracteren JIP JET