Vaktherapeuten

Visitatie van vaktherapeuten: fysieke toets door nieuw bureau

22 mei 2017

Begin 2017 is duidelijk geworden dat voor NVVS en NVPMKT-leden die ook geregistreerd zijn bij de RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg, een alternatief koepelregister) een bureautoetsing niet volstaat. De RBCZ stelt namelijk, in opdracht van zorgverzekeraar VGZ, een fysieke toets van de praktijk verplicht. Inmiddels heeft VGZ bevestigd dat zij eisen hebben geformuleerd die gelden voor de uitvoering van de visitatie. Zij hebben deze eisen tot nu toe alleen gecommuniceerd met de koepels (RBCZ en NAP) die zij erkend hebben. Wij verwachten dat overige zorgverzekeraars deze eisen op termijn overnemen. Daarnaast eist Menzis een onafhankelijke visitatie, waarbij getoetst is op alle punten die in de visitatievragenlijst zijn opgenomen.

Het Algemeen Bestuur van de FVB kiest er dan ook voor om de volledige praktijkvisitatie te blijven hanteren, maar wel met een ander visitatiebureau: Visie-tatie. Er heeft eind 2016 een positief gesprek plaats gevonden tussen de commissie Visitatie en Yolanda Muntz van Visie-tatie. Visie-tatie is een onafhankelijk visitatiebureau in de complementaire gezondheidszorg. Kijk voor meer informatie over Visie-tatie op de website, http://www.visie-tatie.nl/.

Een volledige praktijkvisitatie kost bij Visie-tatie € 260,- (ex. BTW). Dit is aanzienlijk goedkoper dan voorheen bij AVAR. Visie-tatie is gestart in 2014, zij waren nog geen partij in de keuze van een visitatiebureau in 2012. De visitatie is 5 jaar geldig, na deze periode benaderen we je voor een hervisitatie. Voor hervisitatie geldt hetzelfde tarief. Er vindt dan weer een fysieke toets van de praktijk plaats. De ervaring is dat met de veranderende regelgeving er altijd voldoende stof te bespreken is.

De Commissie Visitatie gaat in kaart brengen welke leden met een eigen praktijk dit jaar in aanmerking komen voor visitatie. Wij als FVB zullen deze leden benaderen en informeren over het visitatie-protocol. Het staat je vrij om niet deel te nemen aan visitatie. Het gevolg is dan wel dat je bij meerdere zorgverzekeraars (zoals Menzis en VGZ) niet meer in aanmerking komt voor vergoeding van vaktherapie.

Zie ook  vergoeding visitatie bureautoetsing praktijkvisitatie Visie-tatie hervisitatie Commissie Visitatie