Vrijgevestigde vaktherapeuten opgelet: Verplichte visitatie per 1 januari 2025

15 oktober 2024

Vanaf 1 januari 2025 wordt visitatie verplicht voor vrijgevestigde vaktherapeuten. Vanuit het oogpunt van professionalisering en borging van kwaliteit is het een logische stap om visitatie voor vrijgevestigden te verplichten. Voor vaktherapeuten biedt het een mooie kans om de kwaliteit van hun praktijkvoering te verbeteren en te waarborgen. Vaktherapie Nederland werkt hiervoor samen met het bureau Visie-tatie, dat de vaktherapeuten ondersteunt door een helder rapport en waardevolle inzichten voor verdere groei en ontwikkeling te bieden.

Praktijkvisitatie is al verplicht bij alle reguliere beroepsgroepen en bij bijna alle beroepsgroepen werkzaam in de complementaire zorg. Voor vaktherapeuten die lid zijn van NFG of geregistreerd zijn bij RBCZ is dit ook een verplichting. Ook voor leden van de NVV-AG, die via de AG-koepel voor vergoeding antroposofische zorg in aanmerking willen komen, geldt verplichte visitatie. 

De gevolgen van verplichte visitatie voor vaktherapeuten:  
  • Er wordt een slag gemaakt in de professionalisering van vaktherapie. 
  • De kwaliteit van de praktijkvoering van vrijgevestigden wordt gecontroleerd en verbeterd. 
  • Consequentie bij geen visitatie: vaktherapeut wordt niet meer getoond bij ‘zoek een vaktherapeut’.  

Stapsgewijze invoering

Vaktherapie Nederland nodigt de komende vijf jaar alle vrijgevestigde vaktherapeuten uit om gevisiteerd te worden. Omdat het praktisch niet mogelijk is om alle vaktherapeuten in 2025 te visiteren, gebeurt dit stapsgewijs. De consequentie bij geen visitatie (de vaktherapeut niet meer tonen bij ‘zoek een vaktherapeut’) zal op termijn worden doorgevoerd. Als je nog niet uitgenodigd bent voor visitatie en wel aan de andere eisen van ‘zoek een vaktherapeut’ voldoet, zal je de eerste vijf jaar gewoon nog getoond worden.   

Visitaties worden gedaan door bureau Visie-tatie

Als Vaktherapie Nederland hebben wij het bureau Visie-tatie opdracht gegeven als onafhankelijke partij de visitaties te verrichten. Zij verzorgde tot op heden ook de visitaties. Als je aan de beurt bent voor de visitatie ontvang je vanuit het bureau Visie-tatie een e-mail. Visie-tatie plant de visitaties in, voert deze uit en deelt een rapportage met Vaktherapie Nederland en de vaktherapeut. Samen met de vaktherapeut kijkt de visiteur naar de huidige stand van zaken. Indien nodig worden de mogelijkheden tot verbetering van kwaliteit en professionaliteit besproken. Meer informatie over Visie-tatie en een filmpje met uitleg zijn te vinden op www.visie-tatie.nl.  

De visitatie omvat de volgende stappen: 
  • De vaktherapeut ontvangt nadere informatie over de visitatie en een link naar de vragenlijst van bureau Visie-tatie.  
  • De vaktherapeut vult de digitale vragenlijst in. 
  • Het bezoek vindt plaats (de praktijk wordt bezichtigd en de vragenlijst wordt besproken). 
  • De vaktherapeut en Vaktherapie Nederland ontvangen een rapportage. 

Zie ook  visitatie praktijkvisitatie