Vaktherapeuten

Registratie of vooraanmelding bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJeugd)

07 maart 2016

Moet je je als vaktherapeut registreren bij het SKJeugd? Of moet je je vooraanmelden? Hoe zit het nou eigenlijk? Het is wettelijk gezien niet verplicht om je bij het SKJeugd te registreren of te vooraanmelden. Vooraanmelding bij SKJeugd is wel mogelijk. Als FVB roepen we je ook op om dit te doen. Op deze manier komt in beeld hoe groot de groep vaktherapeuten is binnen dit werkveld. Werk je als jeugdhulpverlener of -werker, dan moet je je overigens wel registreren. Kom je als vaktherapeut in de knel omdat je gedwongen wordt tot registratie en je hebt een erkende opleiding gevolgd die niet op het overzicht voorkomt, dan kun je een beroep doen op de hardheidsclausule. Hieronder kun je lezen hoe alles zit rondom registratie en vooraanmelding bij SKJeugd en wat de actuele stand van zaken is. 

 

De Jeugdwet en de norm van de verantwoorde werktoedeling
Per 1 januari 2015 is de Jeugdwet in werking getreden. Eén van de pijlers van dit nieuwe stelsel is verhoging van de kwaliteit van de beroepsbeoefening. In de Jeugdwet staat dat aanbieders van jeugdhulp en gecertificeerde instellingen verantwoorde hulp moeten bieden. Het kwaliteitskader jeugd dient ter operationalisering van de norm van de verantwoorde werktoedeling. Op basis van het principe 'pas toe of leg uit' dienen werkgevers werk toe te delen aan in het SKJeugd óf in het BIG-register geregistreerde jeugdprofessionals, tenzij zij kunnen verantwoorden dat toedeling van het werk aan niet-geregistreerde jeugdprofessionals de kwaliteit niet nadelig beïnvloedt of zelfs noodzakelijk is voor de kwaliteit van de hulpverlening. Als vaktherapeut val je onder deze 'tenzij'-regeling. Je hoeft je wettelijk gezien dus niet te registreren bij SKJeugd en ook niet te vooraanmelden. Dit voor zover je ook feitelijk als vaktherapeut werkzaam bent. Zodra je werkzaam bent als jeugdhulpwerker of jeugdhulpverlener en dus ook rechtstreeks (niet onder eindverantwoordelijkheid van een hoofdbehandelaar) bemoeienis hebt met de toewijzing van jeugdzorg (indicatie), moet je wel geregistreerd zijn.

 

SKJeugd en vooraanmelding
Omdat er ondanks alle communicatie hierover toch gemeenten en instellingen blijven die registratie bij SKJeugd afdwingen, hebben we als FVB met SKJeugd afgesproken dat vaktherapeuten de mogelijkheid krijgen om mee te doen in de vooraanmelding. Daarom hebben we met SKJeugd ook afspraken gemaakt over de door de FVB erkende opleidingen en de speltherapeuten hierin meegenomen. Als vaktherapeut kun je zo in ieder geval via de vooraanmelding laten zien dat je bekend bent bij SKJeugd. De folder 'schema vooraanmelding en beroepsregistratie' is bedoeld om in dergelijke situaties gemeenten en instellingen te wijzen op het feit dat registratie en vooraanmelding niet nodig is.

 

Verplichte registratie
Om de groep vaktherapeuten die door hun werkgever of door de gemeente toch nog worden gedwongen om te registreren bij SKJeugd, te ondersteunen heeft de FVB samen met BPSW (beroepsvereniging voor sociaal werkers, voorheen NVvMW) een voorstel bij het bestuur van SKJeugd ingediend om alle door de FVB erkende opleidingen vaktherapeutische beroepen (voorlopig) op te nemen in de lijst van opleidingen die toegang geven tot het SKJeugd. Nu komt daar alleen de opleiding Creatieve Therapie op voor. Zodra hierover meer bekend is, zullen we dit uiteraard laten weten. Voor registratie moet je natuurlijk ook aan de andere voorwaarden van SKJeugd voldoen.  

 

Vaktherapeuten die op dit moment in de knel komen omdat ze ondanks alles toch gedwongen worden tot registratie en een van de erkende HBO bachelor- of masteropleidingen gevolgd hebben die niet op de lijst met opleidingen voorkomt, kunnen een beroep doen op de hardheidsclausule. Neem in dat geval contact op met het FVB-kantoor, Irene Rentenaar (directeur), e-mail: i.rentenaar@vaktherapie.nl.

 

Nieuwe registratie-eisen
In het kader van het project 'Professionalisering Jeugdhulp en Jeugdbescherming' wordt op dit moment verder gewerkt aan de beroepsregistratie en herregistratie. In deze fase moet opnieuw bezien worden of de erkende opleidingen vaktherapeutische beroepen in voldoende mate opleiden tot de beroepscompetenties die gedefinieerd zijn voor de registratie in het SKJeugd. Afgesproken is dat de FVB tijdig betrokken wordt bij dit project om zo te waarborgen dat alle opleidingen vaktherapeutische beroepen hierin meegenomen worden en niet alleen de vaktherapeutische opleidingen in het Sociaal Domein. Wel kan de conclusie zijn dat voor vaktherapeuten die in de jeugdzorg werken en die zich willen registreren bij het SKJeugd, aanpassingen van, of aanvullingen op de opleidingen vaktherapeutische beroepen moeten komen. 

 

Toekomstige vrijwillige registratie
Het bovenstaande betreft de wettelijk verplichte registratie. Hiernaast speelt het marktmechanisme. Als er een register voor iets is, ontstaat er ook een registratiedrang/-dwang. De verwachting vanuit de FVB is dat ook ouders die particulier, dus voor eigen rekening hulp zoeken voor hun kind, straks op zoek gaan naar vrijgevestigde vaktherapeuten die een SKJeugd-registratie hebben, omdat dit register er nu eenmaal is en ze vanzelfsprekend het beste voor hun kind willen. Als ouders zullen ze niet bekend zijn met het feit dat deze registratie alleen voor bepaalde situaties en beroepsgroepen geldt. De FVB (en een aantal andere beroepsorganisaties die onder de 'tenzij'-regeling vallen) verwachten een marktverstorende werking van het SKJeugd. In dit kader heeft de FVB de volgende zaken geregeld:

 

  1. Bij de monitoring in het kader van het project 'Professionalisering Jeugd' wordt onderzocht of dit effect ook feitelijk optreedt.
  2. Vooraanmelding bij SKJeugd voor vaktherapeuten.

 

De FVB heeft 2 jaar geleden al contact opgenomen met SKJeugd om te kijken of er in de toekomst mogelijk een private (niet wettelijke) kamer vaktherapeuten kan komen binnen SKJeugd. Om een beeld te krijgen van het aantal therapeuten dat hier mogelijk een belang bij heeft, is de vooraanmelding opengesteld voor vaktherapeuten. Vandaar dat het belangrijk is dat zoveel mogelijk vaktherapeuten (inclusief speltherapeuten) zich vooraanmelden. Hoe groter de aantallen, hoe meer druk we wat dit punt betreft kunnen uitoefenen.

Zie ook  SKJeugd