Wat betekenen de nieuwe coronamaatregelen voor jou als vaktherapeut?

29 november 2021


Vanaf zondag 28 november 2021 gelden er nieuwe maatregelen in het kader van de coronacrisis. Wat betekenen deze voor jou als vaktherapeut? We zetten het hieronder voor je op een rijtje. 
 

Doorwerken na 17.00 uur

Vaktherapeuten vallen onder de 'medische' contactberoepen. Dit betekent dat je als vaktherapeut ook na 17.00 uur mag doorgaan met het uitvoeren van je behandelingen. Geef je daarnaast ook workshops, trainingen, lessen (denk aan muziek of yoga), dan mag je die niet meer geven na 17.00 uur.

Mocht je voor je behandeling gebruik maken van een locatie die onder de sluitingsplicht val, dan kun je op basis van het feit dat je een 'medisch' contactberoep bent, verzoeken dat de locatie opengehouden wordt voor jouw werkzaamheden. Je bent dan afhankelijk van het managment van de locatie of men dit wil en of dit mogelijk is.
 

Gebruik mondkapjes

Voor het gebruik van mondkapjes gelden nog steeds de uitgangspunten van de coronarichtlijnen voor vaktherapeuten: 

"Vaktherapie is een contactberoep in de zorg ('medisch contactberoep'). Voor alle vaktherapeutische disciplines geldt dat veel interventies binnen de RIVM-richtlijnen kunnen worden aangeboden. Echter fysieke nabijheid en aanraking is soms onvermijdelijk en nodig voor de kwaliteit en effectiviteit van de zorg. De extra maatregelen voor contactberoepen, binnensport en koren worden daarom zoveel mogelijk in acht genomen.

Het contactmoment wordt zo kort mogelijk gehouden. Hierbij dient de toestemming van de cliënt te worden afgewacht. In het kader van de COVID-19-maatregelen is dit nu nog belangrijker: welke afspraken maak je met de cliënt, en bij jeugdigen indien nodig ook met ouders, over afstand en fysiek contact.

Indien het COVID-risiconiveau ‘zeer ernstig’ van toepassing is, geldt voor activiteiten die binnen de anderhalve meter afstand moeten plaatsvinden dat cliënt en therapeuten een mondkapje dragen, tenzij dit niet passend of onveilig is vanuit de behandelinhoud en het verlenen van adequate zorg.

Als professionals inschatten dat er een verhoogd risico is op het vrijkomen van zeer kleine druppeltjes, dan kunnen ze overwegen een FFP2-masker te gebruiken."
 

Meer informatie of vragen?

Meer informatie over corona en vaktherapie kun je hier vinden.
Heb je nog vragen, mail dan aan info@vaktherapie.nl.

Zie ook  coronavirus coronacrisis