Vaktherapeuten

Richtlijnen

Richtlijnen

Er zijn richtlijnen waar je je als vrijgevestigde vaktherapeut aan moet houden. De commissie VVT heeft deze richtlijnen opgesteld â€‹om de kwaliteit van de vaktherapieën in een vrijgevestigde praktijk te waarborgen. Deze richtlijnen zijn zo opgesteld dat ze voldoen aan de eisen die zorgverzekeraars stellen als het gaat om het vergoeden van therapie. Hierbij zijn de criteria gevolgd die de Consumentenbond hanteert ten behoeve van onderzoek naar de kwaliteit van diverse behandelingen. Iedere vrijgevestigde vaktherapeut moet deze richtlijnen kennen en naleven. Kijk hier voor de richtlijnen. Bij de richtlijnen zijn enkele bijlagen gevoegd. Dit zijn:

Daarnaast verwijzen we je naar de online tevredenheidsvragenlijst voor cliënten.

Naast de richtlijnen die de commissie VVT specifiek voor vrijgevestigde vaktherapeuten heeft opgesteld, geldt voor jou als vaktherapeut ook het volgende:

  • De beroepscode
  • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
    Werken in zorg of welzijn betekent werken met een kwetsbare groep mensen. Daarom vragen steeds meer zorg- en welzijnsinstellingen om een VOG. Verricht je werkzaamheden in het kader van de Jeugdwet of de Wet Langdurige Zorg, dan is de VOG wettelijk verplicht. In sommige gevallen is de VOG verplicht bij aanmelding voor registratie, lidmaatschap en/of geschilleninstantie. Kijk hier voor meer informatie en voor het aanvraagformulier
  • Veilig melden incidenten (VIM)
    In de Wet kwaliteit, klacht en geschillen gezondheidszorg (Wkkgz) staat dat je alle incidenten moet opnemen in een systeem van veilig incidenten melden, dat je incidenten die merkbare gevolgen voor de cliënt hebben aan de cliënt moet melden en dat je incidenten die hebben geleid tot de dood of ernstige gevolgen voor de cliënt aan de Inspectie Gezondheidszorg moet melden. Lees hier meer over Veilig incidenten melden. In de Handreiking Leren van incidenten voor kleine zorgverleners van het Ministerie VWS vind je meer informatie in welke situatie je wat dient te doen. Een voorbeelddocument voor het veilig melden van incidenten kun je hier vinden. 
  • Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling
  • De handreiking Toestemmingsvereiste voor hulp bij kindermishandeling
    Deze handreiking biedt informatie over het toestemmingsvereiste van ouders bij hulp aan minderjarigen. De informatie richt zich specifiek op hulp aan minderjarigen in verband met kindermishandeling. Het is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn in de (geestelijke) gezondheidszorg en jeugdhulpverlening. De handreiking biedt een stappenplan en praktijkvoorbeelden voor het vragen van toestemming en voor het bieden van hulp wanneer geen toestemming van beide ouders wordt verkregen. De handreiking is gebaseerd op bestaande wet- en regelgeving.
  • Werk je met jeugd, dan is de wegwijzer Zorgvuldig handelen bij toestemming voor jeugdhulp handig. Deze wegwijzer gaat over de noodzaak tot het al dan niet verkrijgen van toestemming van de jeugdige en/of ouders voor het verlenen van jeugdhulp. 
  • Bedrijfshulpverlening
    Als vrijgevestigde moet je je bedrijfshulpverlening georganiseerd hebben als je klanten/cliënten over de vloer krijgt. Dit geldt ook als je met stagiaires werkt.

    Taken van de bedrijfshulpverlener zijn:
    -           het verlenen van hulp bij ongevallen
    -           het beperken en bestrijden van brand en beperken van de gevolgen van ongevallen
    -           het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen
                in het bedrijf of inrichting.

    t

    De Arbowet stelt niet dat je verplicht een BHV opleiding moet doen. De wet stelt wel dat de BHV-er (in ons geval de vaktherapeut) over voldoende kennis en middelen moet beschikken om de eerder genoemde taken uit te kunnen voeren.
    Hoewel het niet verplicht is ontstaat het echte probleem als er iets gebeurt en je niet in staat bent om adequaat te reageren. Dat ben je dus wel aansprakelijk.

    t

    De bedrijfshulpverlening mag je ook samen met andere bedrijven in de omgeving regelen. Je maakt dan bijv. gebruik van de (opgeleide) BHV-ers van een groter bedrijf in de directe omgeving of gezamenlijk BHV-ers opleiden.

    t

    Op basis hiervan stelt de FVB met de verenigingen in principe de aanwezigheid van een EHBO doos en een brandblusser verplicht. Hierop wordt in de visitatie ook gecontroleerd. Aanvullend moet je hier ook nog goed mee om kunnen gaan (bijv. via het up to date houden van een EHBO diploma). Daarnaast moet je dus nadenken over de andere noodzakelijke veiligheidsmaterialen (branddekens, brandladder) een ontruimingsplan (nagedacht hebben over de plekken waar je je praktijk kunt verlaten) etc.

De visitatiecommissie toetst de naleving van deze richtlijnen in de praktijk.

Zie ook  vrijgevestigde vaktherapeuten richtlijnen eigen praktijk