Ontkoppeling van lidmaatschap beroepsvereniging en Kwaliteitsregister Vaktherapie: wat verandert voor jou?

17 oktober 2024

We werken hard aan een stevige positie van vaktherapie en alle vaktherapeuten. Vanaf 1 januari 2025 is het Kwaliteitsregister Vaktherapie direct toegankelijk: vanaf dan is lidmaatschap van een beroepsvereniging geen voorwaarde meer voor toegang tot het Kwaliteitsregister Vaktherapie. Wat voor jou wel of niet verandert, lees je hieronder.

Veranderingen die voor elke vaktherapeut gelden

  • Vanaf 1 januari 2025 ben je niet meer verplicht om lid te zijn van een bij Vaktherapie Nederland aangesloten beroepsvereniging om je te kunnen registreren in het Kwaliteitsregister Vaktherapie. Vanaf dan kent het Kwaliteitsregister Vaktherapie directe toegankelijkheid. Tot dit jaar moest je volledig of reductielid zijn van de beroepsvereniging om toegang te krijgen tot het register.
  • Net als de beroepsverenigingen hanteert het Kwaliteitsregister Vaktherapie een opleidingseis: van elke vaktherapeut in het register wordt een diploma gevraagd van een erkende opleiding. In dit overzicht kun je vinden welke opleidingen erkend worden: https://fvb.vaktherapie.nl/lidmaatschap/erkende-opleidingen.
    • Heb je een erkende opleiding afgerond, dan voldoe je aan de eis en heb je direct toegang tot het Kwaliteitsregister Vaktherapie.
    • Als je je wilt registreren in het Kwaliteitsregister Vaktherapie en je hebt geen erkende opleiding afgerond, dan verloopt jouw aanvraag via de Toelatingscommissie Kwaliteitsregister Vaktherapie. Deze toelatingscommissie behandelt jouw aanvraag en laat je wel of niet toe tot het Kwaliteitsregister Vaktherapie.
  • Per 1 januari 2025 zal de registratiebijdrage voor het Kwaliteitsregister Vaktherapie € 400,- per jaar (exclusief BTW) bedragen. Vaktherapeuten die lid zijn van hun beroepsvereniging betalen € 50,- per jaar (exclusief BTW). Goed om te weten is dat volgens de cao Ggz jouw werkgever de registratiebijdrage moet betalen, net zoals de contributie voor je beroepsvereniging (deels) vergoed wordt door je werkgever volgens diverse cao's.
  • Tot nu toe gold dat als je je lidmaatschap van de beroepsvereniging opzegde, ook je registratie in het Kwaliteitsregister Vaktherapie automatisch werd beëindigd. Per 1 januari 2025 is het niet meer verplicht om lid te zijn van één van onze beroepsverenigingen om te registreren. Daarom zul je als je ook je registratie wilt beëindigen vóór 1 december 2024 zelf je registratie moeten opzeggen bij het Register Vaktherapie. Dit doe je door een mail te sturen naar info@registervaktherapie.nl.
     

Wat blijft hetzelfde voor jou als vaktherapeut?

  • Als Vaktherapie Nederland blijven we werken aan een stevige positie van de vaktherapeutische beroepen. Hiervoor zijn zowel toetsbare individuele kwaliteit (= registratie in het Kwaliteitsregister Vaktherapie) als een sterk collectief (= lidmaatschap van je beroepsvereniging) essentieel. Met een groot ledenaantal én kwaliteit kunnen we verder bouwen aan een solide plek van vaktherapie in de reguliere, verzekerde zorg. Hoe meer volume, hoe sterker onze positie. Het belang van jouw lidmaatschap blijft dus hetzelfde.
  • Als je je wilt aanmelden voor registratie in het Kwaliteitsregister Vaktherapie, dan doe je dat nog steeds rechtstreeks via www.registervaktherapie.nl. Binnenkort is het mogelijk om je hier aan te melden als je geen lid van een beroepsvereniging bent en je je per 1-1-2025 wilt registreren.
  • Je kunt nog steeds je contributie voor het lidmaatschap van je beroepsvereniging declareren bij jouw werkgever. De contributie van je beroepsvereniging heeft de status van vakbondscontributie. Je kunt deze als vaktherapeut in loondienst (gedeeltelijk) via jouw werkgever vergoed krijgen. Dit is omdat we als Vaktherapie Nederland zijn aangesloten bij de vakbond FBZ. Bekijk hier de informatie over het terugvragen van de contributie op de website van vakbond FBZ.
  • Uiteraard kun je als vrijgevestigde vaktherapeut deze kosten nog steeds fiscaal aftrekken onder de noemer beroepskosten.


Wat is van toepassing op mijn situatie?

Als vaktherapeut kun je in verschillende werkvelden werkzaam zijn. Niet elke omgeving kent dezelfde regels. We zetten hieronder op een rijtje wat in welke situatie geldt.


Veelvoorkomende vragen


Handige links

Als je werkzaam bent in een ggz- of fz-instelling

Dan is er een grote verandering voor jou: per 1 januari 2025 ben je voor je werkgever in de ggz en fz alleen nog declarabel in het Zorgprestatiemodel als je ingeschreven staat in het Kwaliteitsregister Vaktherapie. Voor jou is het dus verplicht om in het Kwaliteitsregister Vaktherapie te staan.

Je AGB-code kan nog steeds aangevraagd worden op basis van je lidmaatschap, maar je bent alleen declarabel als er bij je AGB-code de erkenning Kwaliteitsregister Vaktherapie staat.

Terug naar boven
 

Als je werkzaam bent als vrijgevestigd vaktherapeut

Dan verandert er voor jou niets. De eisen die gemeenten en financiers voor de aanvullende verzekering stellen zijn voor jou bepalend. Het gaat dan om eisen zoals

  • Lidmaatschap van een bij Vaktherapie Nederland aangesloten beroepsvereniging (volledig of reductielidmaatschap)
  • Registratie in het Kwaliteitsregister Vaktherapie
  • Lidmaatschap van de NVV-AG (volledig lidmaatschap). De NVV-AG geeft dit dan door via de NVAZ (antroposofische koepel)
  • Lidmaatschap van de NFG. NFG is aangesloten bij het register RBCZ. NFG geeft dit door. Zie https://www.de-nfg.nl/nfg-registratie.html. Bij vergoeding van vaktherapie wordt hier alleen naar gekeken bij vergoeding op overige titel ‘complementair psychosociaal’.

Sta je nog niet in het Kwaliteitsregister Vaktherapie ingeschreven en wil je je aanmelden, dan kan dat vanzelfsprekend. Dit kan via de site van het Kwaliteitsregister Vaktherapie: www.registervaktherapie.nl.

Terug naar boven
 

Als je werkzaam bent in de langdurige zorg (bijvoorbeeld verpleeghuis)

Dan zijn er voor jou geen veranderingen om vaktherapie te kunnen declareren per 1 januari 2025. In de langdurige zorg is een AGB-code niet verplicht. Om te kunnen declareren zijn lidmaatschap van je beroepsvereniging en/of registratie in het Kwaliteitsregister Vaktherapie dan ook geen eisen. Uit het oogpunt van kwaliteitsborging is dit natuurlijk wel belangrijk. Als Vaktherapie Nederland stimuleren we daarom zowel lidmaatschap van je beroepsvereniging als inschrijving in het Kwaliteitsregister Vaktherapie.

Sta je nog niet in het Kwaliteitsregister Vaktherapie en wil je je aanmelden? Graag. Dit kan via de site van het Kwaliteitsregister Vaktherapie: www.registervaktherapie.nl.

Terug naar boven
 

Als je werkzaam bent in de gehandicaptenzorg

Dan zijn er voor jou geen veranderingen voor het kunnen declareren van vaktherapie per 1 januari 2025. De gehandicaptenzorg valt onder de langdurige zorg. Hier is een AGB-code niet verplicht. Dit betekent dus ook dat lidmaatschap van je beroepsvereniging en/of registratie in het Kwaliteitsregister Vaktherapie geen eisen zijn om te kunnen declareren.

Uit het oogpunt van kwaliteitsborging zijn lidmaatschap van je beroepsvereniging en registratie natuurlijk wel belangrijk. Als Vaktherapie Nederland stimuleren we daarom zowel lidmaatschap van je beroepsvereniging als inschrijving in het Kwaliteitsregister Vaktherapie.

Sta je nog niet in het Kwaliteitsregister Vaktherapie en wil je je aanmelden? Graag. Dit kan via de site van het Kwaliteitsregister Vaktherapie: www.registervaktherapie.nl.

Terug naar boven
 

Als je werkzaam bent in de curatieve zorg (zoals ziekenhuizen)

Dan zijn er voor jou geen veranderingen voor het kunnen declareren van vaktherapie per 1 januari 2025. In de somatische zorg is een AGB-code niet verplicht. Dit betekent dus ook dat lidmaatschap van je beroepsvereniging en/of registratie in het Kwaliteitsregister Vaktherapie geen eisen zijn om te kunnen declareren.

Uit het oogpunt van kwaliteitsborging zijn het lidmaatschap van je beroepsvereniging en registratie natuurlijk wel belangrijk. Als Vaktherapie Nederland stimuleren we daarom zowel lidmaatschap van je beroepsvereniging als inschrijving in het Kwaliteitsregister Vaktherapie.

Sta je nog niet in het Kwaliteitsregister Vaktherapie en wil je je aanmelden? Graag. Dit kan via de site van het Kwaliteitsregister Vaktherapie: www.registervaktherapie.nl.

Terug naar boven
 

Als je werkzaam bent in de revalidatie

Dan zijn er voor jou geen veranderingen voor het kunnen declareren van vaktherapie per 1 januari 2025. In de somatische zorg is een AGB-code niet verplicht. Dit betekent dus ook dat lidmaatschap van je beroepsvereniging en/of registratie in het Kwaliteitsregister Vaktherapie geen eisen zijn om te kunnen declareren. 

UIt het oogpunt van kwaliteitsborging zijn lidmaatschap van je beroepsvereniging en registratie natuurlijk wel belangrijk. Als Vaktherapie Nederland stimuleren we daarom zowel lidmaatschap van je beroepsvereniging als inschrijving in het Kwaliteitsregister Vaktherapie.

Sta je nog niet in het Kwaliteitsregister Vaktherapie en wil je je aanmelden? Graag. Dit kan via de site van het Kwaliteitsregister Vaktherapie: www.registervaktherapie.nl.

Terug naar boven
 

Veelvoorkomende vragen

Wat doet Vektis en wat is een AGB-code?

Vektis is de uitvoeringsinstantie die de AGB-codes verstrekt. De AGB-code is een identificatienummer van jou als zorgverlener. Aan een AGB-code worden zogenaamde erkenningen gekoppeld. Een erkenning maakt duidelijk welke bevoegdheid jij als zorgaanbieder hebt. Het Kwaliteitsregister Vaktherapie geeft als erkenning recht op vergoeding binnen het Zorgprestatiemodel (ggz en forensische zorg). Zorgverzekeraars baseren de contracten die zij sluiten met zorgaanbieders onder andere op de erkenningen die een zorgaanbieder heeft.

Terug naar boven

 

Wat is het belang van lidmaatschap van een beroepsvereniging als je al in het Kwaliteitsregister Vaktherapie staat ingeschreven?
Zeer groot! Zowel Het Kwaliteitsregister Vaktherapie als het lidmaatschap van de beroepsvereniging hebben ieder een eigen en groot belang.

  • Het Kwaliteitsregister Vaktherapie borgt de kwaliteit van de individuele vaktherapeut door verplichte scholing, supervisie en profilering. De vaktherapeuten maken hiermee hun kwaliteit toetsbaar voor cliënten, stakeholders en andere partijen in het zorglandschap. Het waarborgt hiermee ook de bekostiging van de vaktherapeutische behandelingen.
  • Het lidmaatschap van de beroepsvereniging borgt in hoge mate de kwaliteit van de kennisontwikkeling en expertise per vaktherapeutische discipline. Het geeft door ledenbinding en gezamenlijkheid gewicht aan de specifieke deskundigheid. En alle leden van alle vaktherapeutische beroepsverenigingen bij elkaar staan voor een volume dat ons positie geeft in het veld en bij het opkomen voor onze collectieve belangen. Denk hierbij aan het lidmaatschap van onze vakbond FBZ of van samenwerkingsverbanden.

    Ofwel: hoe groter het aantal leden, hoe meer kennisdeling, positie en stevigheid we hebben in onderhandelingen. Daarnaast biedt het lidmaatschap je individuele voordelen, bijvoorbeeld via collectieve verzekeringen, en toegang tot specifieke informatie die voor niet-leden niet toegankelijk is.

Kortom, voor de toekomstbestendigheid van de vaktherapeutische beroepen zijn zowel de toetsbare individuele kwaliteit (= Kwaliteitsregister Vaktherapie) als een sterk collectief (= lidmaatschap beroepsvereniging) essentieel. Alleen met z’n allen kunnen we met volume én kwaliteit bouwen aan een solide plek van vaktherapie in de reguliere, verzekerde zorg.

Terug naar boven

     

    Zie ook  registratie Register Vaktherapie AGB-code Ontkoppeling Kwaliteitsregister Vaktherapie