Tips voor vrijgevestigde vaktherapeuten bij de inkoop bij gemeenten – Voorbeeld Amersfoort
12 december 2024Als vrijgevestigde vaktherapeut kan het lastig zijn om tot een goed contract te komen met de gemeenten. Regio’s en gemeenten kiezen steeds vaker voor minder en grotere zorgaanbieders of samenwerkingsverbanden. Hierdoor bestaat er een risico voor vrijgevestigden om niet meer gecontracteerd te worden of verplicht te worden tot onderaannemerschap. Dit is onwenselijk en daarom heeft Vaktherapie Nederland als onderdeel van de Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd (SBJ) een pamflet opgesteld.
Het pamflet 'Vrijgevestigde professional in de jeugdhulp, kom in actie!' bevat handige tips die jou als vrijgevestigde vaktherapeut kunnen ondersteunen om je positie te pakken in de contractering met gemeenten. Kom in actie en zorg dat je betrokken bent bij de inkoop in jouw regio!
Voorbeeld Amersfoort
Een voorbeeld van een regio waarbij de aanbesteding naar één grote partij is gegaan is de regio Amersfoort. Vanaf 1 januari 2024 is het hier niet meer mogelijk om als zelfstandige aanbieder in de regio een contract te krijgen. Dit kan alleen via een contract met MetMaya als onderaannemer of door het bieden van jeugdhulp waarvoor cliënten zelf moeten betalen.
In de regio Amersfoort staan inmiddels 890 kinderen en jongeren op de wachtlijst voor hulp (bron AD). Er zijn veel jeugdhulpprofessionals die deze kinderen en jongeren op de wachtlijst hulp willen bieden, maar dit nu niet kunnen doen. In samenwerking met SBJ hebben wij daarom een aantal acties opgezet:
- We hebben een voorbeeldbrief opgesteld die jeugdhulpprofessionals kunnen sturen naar de gemeenten waar zij hulp willen bieden.
- Ook gaat een vrijgevestigde jeugdhulpprofessional spreken tijdens de commissievergadering van de gemeente Amersfoort. Zij vertelt namens de jeugdhulpprofessionals de problemen waar zij tegen aanlopen en hoe ze dit kunnen oplossen.
- Namens SBJ wordt er een brief gestuurd naar de gemeenteraden met het verzoek om verder in gesprek te gaan.
- Ook proberen we in gesprek te gaan met de directeur sociaal domein Amersfoort.
We hopen dat deze gezamenlijke acties ervoor zullen zorgen dat er weer meer jeugdhulpprofessionals ondersteuning kunnen bieden aan de kinderen en jongeren die dat nodig hebben.
Werk jij in de regio Amersfoort en wil je graag in actie komen? Dat kan door deze voorbeeldbrief te versturen naar de gemeenteraad waar jij hulp wilt bieden.
Handige links
Pamflet Vrijgevestigde professional in de jeugdhulp, kom in actie!
Formatbrief voor jeugdhulpprofessionals in Amersfoort en omgeving
Aanbesteden in de jeugdhulp als vaktherapeut – Zes voorbeelden met praktische tips