Vaktherapeuten

FVB-congres

FVB-congres

Elke twee jaar organiseren we als FVB het FVB-congres. Dit is een mooi evenement om nieuwe kennis over vaktherapie op te doen en andere vaktherapeuten te ontmoeten. Een dag met lezingen, workshops en ruimte voor ontmoeting waarbij je geïnspireerd wordt door vaktherapeuten uit verschillende disciplines.

FVB-congres 2023

Zaterdag 25 maart 2023 vond het meest recente FVB-congres plaats in de Hogeschool Leiden. Het thema was "State of the Art: de vele facetten van een schitterend vakgebied". Tijdens deze dag gaf Anne Marsman de keynote lecture "Vaktherapie en het Evidence Beest" en werden er maar liefst 19 workshops verzorgd door verschillende workshopgevers. Bezoekers konden stemmen op de drie genomineerden van de Vaktherapie-prijs en aan het einde van de dag werd deze uitgereikt aan Bram Peters-Schrama voor zijn initiatief "Genderidentiteitsreis". Een impressie van deze dag in beeld kun je hier vinden. Als lid van de FVB heb je toegang tot de gebruikte materialen van de workshops op het congres. Deze kun je, na inloggen op de website, vinden op deze pagina

Evaluatie FVB-congres 2023

Bijna 400 mensen waren aanwezig bij het FVB-congres. Meer dan 200 bezoekers hebben deze dag beoordeeld. De bezoekers hebben het congres maar liefst een 7,8 gegeven. Alle afzonderlijke onderdelen van het programma kregen gemiddeld een 7,2 of hoger, met als hoogtepunt een 9,1 voor de keynote lecture. Deze werd door Anne Marsman gegeven met als thema ‘Vaktherapie en het Evidence Beest: Hoe bewijs je jouw waarde?’. De diversiteit aan workshops werd vaak benoemd als positieve feedback. Veel mensen hebben een workshop kunnen volgen die ze konden inzetten in de praktijk. 


Op de foto zie je de uitreiking van de Vaktherapie-prijs door Ingrid Wiechers, directeur van de FVB (rechts) aan Bram Peters-Schrama (links).

Een aantal reacties op het FVB-congres 2023:

  • "De workshops hebben mij ook meer geprikkeld om nieuwe dingen uit te proberen, de generieke modules raad te plegen en zelf verder te ontwikkelen ook middels de master vaktherapie. Het vakgebied komt zo tot leven voor mij.”
  • "Ik ben geïnspireerd en het 'met vakgenoten zijn' werkt verstevigend.”
  • "Eerste keer sinds lidmaatschap en ben aangenaam verrast door de saamhorigheid en professionaliteit tegelijkertijd.”

Evaluatie FVB-congres 2018

Het FVB-congres 2018 heeft op zaterdag 3 november plaatsgevonden en deelnemers hebben evaluatieformulieren ingevuld. Het congres ontving een ruime voldoende: 7,4. Alle workshops zijn met een vodoende beoordeeld. We zien grote verschillen in de beoordeling van de verschillende workshops: de best-beoordeelde workshop kreeg een 8,6 terwijl de laagstscorende workshop een 5,6 ontving. Over de Vaktherapie-prijs was nagenoeg iedereen enthousiast. Op het FVB-congres 2018 werd deze voor het eerst uitgereikt.
Uit de evaluatie hebben we verder de volgende punten kunnen halen:

  • De FVB-nieuwsbrief is het belangrijkste middel om op de hoogte te worden gebracht van het congres. 
  • Over de aankondiging van het congres is iedereen tevreden, alleen via sociale media had dit nog wat meer gemogen. 
  • De inschrijving krijgt gemiddeld een 8. Bijna iedereen is hier zeer tevreden over. 
  • De locatie werd door veel mensen te krap gevonden voor het aantal bezoekers dat aanwezig was. Bij het volgende congres zou een ruimere zaal gewenst zijn. 

Een aantal reacties op het FVB-congres 2018:

  • "De Vaktherapie-prijs vond ik een mooie aanvulling op het congres en een goed initiatief."
  • "Wat mij betreft echt praktische handvatten waar iedereen iets in kan bijdragen - Hoe zet je jezelf beter op de kaart - Wat kun je doen om je vak uit te dragen - Hoe kan je onderzoek opstarten - Welke stappen?"
  • "Heel fijn dat dit georganiseerd wordt. Ook fijn om te zien dat we er iets positiever voorstaan als vaktherapeuten dan 2 jaar geleden."

Zie ook  FVB-congres adverteren advertentietarieven workshops netwerken kennis