Vaktherapeuten
19
sep

Uitgeverij Mens! - Online workshop De polyvagaaltheorie in therapie

Evenement
19 sep. - 10 okt. 2023 van 14:00 - 17:15
Online Downloaden als iCal

Het autonome zenuwstelsel vormt de kern van onze ervaringen en bepaalt of we ons veilig en verbonden voelen en bestand tegen de uitdagingen van het leven, of dat we gestrest, angstig of boos zijn (gemobiliseerd), of juist futloos, depressief en afgesloten (geïmmobiliseerd). Iemand die opgroeit in een veilige omgeving, zal een veerkrachtig zenuwstelsel hebben dat zich flexibel beweegt tussen de verschillende toestanden van arousal en rust. Hij keert gemakkelijk terug naar rust en vertrouwen. Door traumatiserende gebeurtenissen en onveilige gehechtheid verliest het zenuwstelsel echter deze flexibiliteit, met als gevolg dat iemand vast komt te zitten in een geactiveerde en/of geblokkeerde toestand. Verbondenheid en vertrouwen lijken dan niet meer tot het spectrum van mogelijke ervaringen te behoren. De polyvagaaltheorie geeft inzicht in de werking van het autonome zenuwstelsel, het effect van traumatische ervaringen en hoe deze kennis kan worden toegepast om de weg te vinden naar herstel.

De polyvagaaltheorie leert ons dat trauma het proces verstoort waarin het autonome zenuwstelsel ‘signaleert’ dat de traumatiserende gebeurtenissen voorbij zijn en het hier en nu veilig is. Cliënten met een traumageschiedenis ervaren vaak intense, op bescherming gerichte responsen van hun autonome zenuwstelsel, die ervoor zorgen dat zij overlevingsgedrag blijven vertonen. Deze adaptieve reacties worden een patroon waarop automatisch wordt ‘ingelogd’. Hun vermogen zichzelf te reguleren en relaties aan te gaan neemt af. Door in de therapeutische praktijk vanuit de polyvagaaltheorie met cliënten te werken kunnen ze deze ingesleten (vroegkinderlijke) gewoontepatronen van hun autonome zenuwstelsel gaan loslaten.

Deb Dana is wereldwijd de belangrijkste vertaler van de polyvagaaltheorie naar de therapeutische praktijk. In haar ervaringsgerichte workshop leer je over de basisprincipes van de polyvagaaltheorie en ontdek je hoe je – zelf gereguleerd – een bron van regulatie voor je cliënten kunt zijn. Je gaat oefenen met interventies om getraumatiseerde cliënten te helpen hun vertrouwde zelfbeschermingsreacties te doorbreken, en de vaardigheden op te doen die nodig zijn om momenten van veiligheid te kunnen ervaren en daarvan te genieten.


Organisatie
De workshop wordt georganiseerd door Uitgeverij Mens!.

Voor wie?

  • Hulpverleners in de GGZ (psychiaters, psychologen, psychotherapeuten, verpleegkundigen, sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen e.a.)
  • (Psycho)therapeuten die werken met EMDR, yoga, mindfulness, haptotherapie, opstellingen of andere (lichaamsgerichte) behandelmethodes, vaktherapeuten en (psychosomatisch) fysiotherapeuten
  • Relatie- en gezinstherapeuten, kindertherapeuten, maatschappelijk werkers, coaches en supervisors
  • Therapeuten met een andere opleidingsachtergrond dan hierboven genoemd en mensen die nog in opleiding zijn tot (psycho)therapeut

Deze workshop kan niet worden gevolgd door mensen die geen professionele achtergrond hebben en alleen aan hun eigen proces willen werken.

Voertaal
Engels (met mogelijkheid tot Engelstalige ondertiteling via Zoom).

Datums en tijden

  • Module 1: 19 september 2023
  • Module 2: 26 september 2023
  • Module 3: 3 oktober 2023
  • Module 4: 10 oktober 2023
  • Extra Q&A: 31 oktober 2023

Module 1 tot en met 4 vinden plaats van 14.00 tot 17.15 uur.
De Q&A duurt van 14.00 tot 15.30 uur.

Live online (geen mogelijkheid tot terugkijken)
Omdat er tijdens de workshop deels wordt geoefend in groepen van ongeveer 25 personen (in ‘breakout rooms’ van Zoom), kan de workshop alleen live worden gevolgd en dus níét achteraf worden teruggekeken.
Van de Q&A komt wél een opname beschikbaar. Deze kan tot en met 30 november 2023 worden bekeken.

Engelstalige ondertiteling
Zoom heeft de optie om de gesproken tekst live Engelstalig te ondertitelen. Deelnemers kunnen individueel kiezen om deze ondertiteling wel of niet aan te zetten.

Kosten
€ 350,00 (incl. 21% btw – excl. btw: € 289,26) bij inschrijving tot en met 1 juli 2023
€ 375,00 (incl. 21% btw – excl. btw: € 309,92) bij inschrijving vanaf 2 juli 2023

Inschrijven

Meer informatie

Inschrijven

Inschrijven voor deze bijeenkomst is niet (meer) mogelijk.