Vaktherapeuten

FVB Kennisnetwerk Oncologie

FVB Kennisnetwerk Oncologie

Dit kennisnetwerk bestaat uit diverse vaktherapeuten die zich inzetten om vaktherapie breder in te zetten in de oncologische zorg. Dit doet het netwerk enerzijds door evidence te verzamelen, anderzijds door verwijzers meer informatie te verstrekken over de mogelijkheden en resultaten van vaktherapie binnen de oncologie en door de achterban van vaktherapeuten die werkzaam zijn in de oncologie te organiseren.

Samenstelling

Dit netwerk is in maart 2014 met zijn activiteiten gestart. Momenteel bestaat het uit een werkgroep van drie actieve leden en een actief netwerk van vaktherapeuten werkzaam in de oncologische zorg of met affiniteit met deze doelgroep. Zowel leden van de beroepsverenigingen aangesloten bij de FVB, als niet-leden kunnen zich aansluiten bij dit netwerk. Om je aan te sluiten moet je werkzaam zijn in de zorg voor oncologiepatiënten binnen inloophuis, eigen praktijk of ziekenhuis.

Activiteiten

Dit FVB-Kennisnetwerk is ook actief op social media. Volg het netwerk op Facebook en op Twitter (@vaktheronco). Zo blijf je op de hoogte van nieuwtjes zoals de vermelding van vaktherapie in de richtlijn ‘Aanpassingsstoornis bij kanker’ van het Trimbos en de film over muziek- en beeldende therapie in de oncologische en palliatieve zorg.

  • Bij ontwikkeling of revisie van richtlijnen IKNL doet het FVB Kennisnetwerk Oncologie, wanneer dit geïndiceerd is, een voorstel (onderbouwd met onderzoek) om vaktherapie hierin op te nemen. Ook is het netwerk bezig met het ontwikkelen van een mono-disciplinaire richtlijn ‘Vaktherapie en oncologie’.
  • De werkgroep monitort onderzoek dat bachelor en master studenten vaktherapie doen naar vaktherapie en oncologie.
  • De werkgroep inventariseert welke evidentie er omschreven is over vaktherapie en oncologie.
  • De werkgroep neemt deel aan overleg met het IKNL over onder andere opname in de Digitale Verwijsgids Oncologie.
  • Het FVB Kennisnetwerk Oncologie stuurt regio-werkveldgroepen aan (in ontwikkeling).
  • De werkgroep stuurt de ontwikkeling van generieke modules in de herstelondersteunende zorg mee aan.

Dit FVB-Kennisnetwerk is ook actief op social media. Volg het netwerk op Facebook en op Twitter (@vaktheronco). Zo blijf je op de hoogte van nieuwtjes zoals de vermelding van vaktherapie in de richtlijn ‘Aanpassingsstoornis bij kanker’ van het Trimbos en de film over muziek- en beeldende therapie in de oncologische en palliatieve zorg.Contact

Wike de Klerk
T: (06) 830 83 491
E: oncologie@vaktherapie.nl

 

Handige documenten

 

Zie ook  oncologie FVB Kennisnetwerk Oncologie oncologische zorg IKNL Digitale Verwijsgids Oncologie